HACCP Hazard Analysis and Critical Control Points
V HACCP jde o preventivní přístup k zajištění bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin. Tento systém musí být zaveden v celém potravním řetězci (od výrobce až k prodejci).
Systém HACCP se řídí pravidly | DDD-ASAN s.r.o.
- Analýza nebezpečí
- Určení kritických bodů
- Stanovení mezních limitů jednotlivých kritických bodů
- Zavedení procesu kontroly kritických bodů
- Stanovení nápravných zařízení pro jednotlivé kritické body
- Vyhodnocení efektivity systému
- Zavedení evidence a dokumentace
Naším úkolem v tomto systému je zabránit přístupu potencionálním škůdcům do objektů, surovin a finálních produktů. Nejčastěji jde o hlodavce a obtížný hmyz.
IPM (Integrated Pest Management) | DDD-ASAN s.r.o.
V překladu Integrovaný systém ochrany před škůdci – je proces využívající kombinaci technik k potlačení škůdců, který zahrnuje minimálně tyto prvky:
- Prohlídka objektu
- Identifikace škůdce
- Určení prahu škodlivosti
- Nápravná opatření a doporučení
- Vyhodnocení
IPM zahrnuje různé disciplíny a přístupy použitelné při potlačování škůdců se nespoléhá jen na biocidy. Při určování prahu škodlivosti se posuzují určité hraniční limity, při kterých se uskutečňují nápravná opatření.
Druhy prahů škodlivosti | DDD-ASAN s.r.o.
- zdravotně a bezpečnostní práhy (pro živočichy schopných přenosu choroboplodných zárodků jsou práhy nižší než u neškodných živočichů)
- zákonné práhy (zákonem stanovená neslučitelnost potravin s hmyzem nebo s hlodavci)
- ekonomické práhy (škodlivost způsobená na objektech, zařízení, surovinách nebo uskladněném zboží)